dijous, 29 de maig de 2014

Olis per combatre les estries

Les estries solen aparèixer quan s'ha guanyat o perdut pes de forma sobtada. L'embaràs és un dels casos en què el cos de la dona guanya pes de manera contínua per després perdre'n dràsticament de cop.

La nostra pell té la capacitat d'estirar-se per adaptar-se als canvis però, si no l'ajudem l'aparició d'estries és bastant indubtable. L'estria no és res més que un trencament de la dermis per falta d'elasticitat.

Avui doncs, parlem d'alguns olis que ens poden ajudar si no a evitar totalment les estries com a mínim a minimitzar-ne l'aparició o a reduir-les quan ja s'han produït.


  • Oli d'argan: conegut com l'or líquid dels berbers.

Les dones marroquines fa molts anys que l'utilitzen per combatre els signes de l'envelliment. Molt ric en vitamina E (més que l'oli de l'oliva) és un oli que s'absorbeix fàcilment, amb grans propietats antioxidants i que es pot trobar pur o combinat amb altres olis. L'oli d'argan resulta de premsar en fred les llavors de l'arbre d'Argan, que creix al sud oest del Marroc i que va ser declarat Patrimoni Universal per la UNESCO l'any 1998.
Tant si es vol prevenir l'aparició d'estries com atenuar les existents fer-se un massatge amb oli d'argan després de la dutxa, amb la pell encara humida, és una molt bona opció.

Això sí: l'oli ha de ser premsat en fred i de bona qualitat. Ho sabrem perquè ha de tenir una olor molt suau, un color clar però no transparent i no ha de deixar la pell grassa.




  • Oli de rosa mosqueta:

L'oli de rosa mosqueta s'obté d'un arbust silvestre que creix principalment als Andes (rosa moschata o rosa rubiginosa), especialment als Andes xilens. A casa nostra tenim un arbust de la mateixa família que es coneix com a rosa canina i que, tot i que sembla que té propietats semblants, no ha estat tant estudiat.


L'oli de rosa moqueta és conegut per les seves propietats regeneradores i cicatritzants. Molt utilitzat per la indústria cosmètica per la seva riquesa en àcids grassos poliinsaturats que ajuden a regenerar la pell i al creixement cel·lular. Promou la síntesis de col·lagen (proteïna encarregada de donar fermesa a la pell) i la prevenció de les arrugues alhora que dóna elasticitat i flexibilitat a l'epidermis. També millora la pigmentació de la pell (per tant és adequat per les marques blanques de les estries).


Totes aquestes propietats fan de l'oli de rosa de mosqueta un aliat perfecte per la prevenció de les estries o la seva reducció.


  • Oli d'ametlles dolces

L'oli d'ametlles dolces és el més conegut i utilitzat a casa nostra. Té un gran poder hidratant i és apte per les pells més sensibles (també per nadons). Contè vitamines A i E, i estimula la producció de col·lagen i d'elastina. És doncs un bon regenerador i cicatritzant. De textura lleugera i suau és un oli fàcil d'absorbir per la pell.


L'oli d'ametlles es troba fàcilment i s'utilitza pur o combinat. És un producte molt nostrat del que la nostra cultura s'ha servit per cuidar la pell dels nadons, per usos cosmètics, per realitzar massatges o per practicar l'aromateràpia. Igual que en els altres casos, val la pena  escollir un oli de primera pressió en fred, ja que és el que conserva millor les seves propietats.




Aquests són alguns dels olis naturals que podem fer servir per combatre les estries. Els podem utilitzar purs, combinats amb altres olis que ens aportin els seus beneficis o formant part de cremes.

Si estem embarassades, com més aviat comencem a tractar la nostra pell més es beneficiarà de l'elasticitat i fortalesa que aquests olis ens proporcionen i si ja tenim estries, la paciència i la constància ens recompensaran.

Per últim recordar que així com l'ús tòpic de cremes i olis ens poden ajudar a minimitzar les estries, dur una vida saludable i descansar bé durant la nit també són factors molt importants en aquesta lluita.


Núria Gavaldà
Sòcia fundadora de La caseta de l'arbre (ecologia en família)
 http://www.lacasetadelarbre.cat/













Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada