divendres, 10 de gener de 2014

Ingredients de la cosmètica convencional que faríem bé d'evitar

No sé a vosaltres, però a mi llegir una etiqueta de producte cosmètic en un supermercat, em posa molt nerviosa. Primer perquè la majoria d'ingredients tenen noms estranyíssims, i segon perquè sé que n'hi ha que són dolents pel nostre organisme.

La majoria de productes porten a l'etiqueta la foto d'una planta o fruit i això m'indueix a pensar que aquell producte està fet, bàsicament, d'un producte natural, però quan giro el pot i miro els ingredients em costa trobar l'ingredient publicitat al davant. Això és perquè la majoria dels ingredients de la cosmètica convencional són tensio-actius sintètics destinats a produïr espuma o garantir la textura sedosa i agradable del producte i additius que compleixen l'objectiu de conservar el producte, perfumar-lo, donar-li un color atractiu... En realitat, el tant per cent de poder actiu concentrat en aquests productes és, en proporció, ben minso.

Aquest article el destinem doncs a explicar una mica aquests ingredients dels que tots hem sentit a parlar però no sabem què són:

Parafinum liquidum: altrament coneguda com "parafina".
  • Què és? La parafina és oli mineral que procedeix del petroli.  
  • Per què s'utilitza? Es fa servir com a excipient, és a dir, com a base o substància inactiva on s'incorpora el principi actiu. És barata, fàcil de treballar i no s'oxida.
  • Quins efectes té? A més de contenir el principi actiu forma una capa sobre la pell que evita que aquesta es deshidrati però també que realitzi la seva funció depurativa. Us sonen aquests olis que us deixen ben embadurnades durant hores i hores?
 Parabens
  • Què són? Els parabens són un tipus de producte químic que s'utilitza en la indústria farmacèutica i cosmètica així com alimentària.
  • Per què s'utilitzen? Perquè exerceixen de conservant i permeten allargar la vida comercialitzable dels productes cosmètics d'una manera eficaç i econòmica.
  • Quins efectes tenen? Actualment està oberta la polèmica sobre els seus efectes. Se'ls ha arribat a relacionar amb el càncer de mama tot i que no s'ha arribat a cap conclusió. Es creu que poden interferir en el funcionament del sistema hormonal i ser genotòxics (tòxics per l'ADN)
 Silicones (cyclopentasiloxane, cyclomethicone, dimethicone, dimethiconol...)
  • Què són? Polímers de silici i oxigen.
  • Per què s'utilitzen? Perquè no hi proliferen els virus ni les bactèries, són estables a temperatures altes i baixes, i molt perdurables. En cosmètica donen una sensació de pell fina i tibant, i als cabells els aporta aquella sensació de cabell lliure, finet i suau.
  • Quins efectes tenen? Les silicones són molt poc biodegradables. A més l'efecte immediat sembla meravellós però en realitat estan taponant els porus de la pell i segellant els cabells (per això creiem que deixem de tenir les puntes obertes).

PEG, PPG, sufix -eth, sufix -oxynol.
  • Què són? Polímers derivats del petroli. Tensio-actius que han passat per un procès d'etoxilació, és a dir, que per mitjà d'un procediment químic se'ls ha afegit òxid d'etilè.
  • Per què s'utilitzen? S'utilitzen per emulsionar aigua i greix.
  • Quins efectes tenen? El problema d'aquests ingredients és que poden contenir traces d'òxid d'etilè i un subproducte químic del procès, el 1,4-dioxano, catalogat com a cancerigen. No se'n permeten més de 5 per producte.
Aluminium chlorohydrate, aluminium lactate, aluminium tristearate
  • Què són? Pentahidroxiclorur d'alumini, trilactat d'alumini,triestearat d'alumini .
  • Per què s'utilitzen? L'aluminium chlorohydrate s'utilitza en desodorants perquè és antitranspirant i astringent. L'aluminium lactate regula el PH i es troba en algunes pastes de dents. L'aluminium tristearate s'utilitza com emolient, estabilitzador d'emulsions, controlador de la viscositat.
  • Quins efectes tenen? S'ha relacionat l'aluminium chlorohydrate amb el càncer de mama, i hi ha estudis sobre la relació de l'alumini i l'alzheimer. S'absorbeix tant per via oral com a través de la pell i pot unir-se a l'ADN i modificar-ne l'estructura.
Ftalats (BBP, DBP, DEHP, DIDP, DINP, DNOP)
  • Què són? Substàncies dissolvents i suavitzants.
  • Per què s'utilitzen? S'utilitzen per fixar les olors o bé per facilitar l'aplicació del producte. Els trobem en cremes, esmalts d'ungles, perfums, laques de cabell i desodorants.
  • Quins efectes tenen? S'han relacionat amb problemes en el sistema reproductor i endocrí. Molt utilitzats en plàstics, es van prohibir en els productes de puericultura i joguines infantils.
DEA (Diethanolamine), TEA (Triethanolamine), MEA (Monoethanolamine):
  • Què són? Són compostos d'amoníac
  • Per què s'utilitzen? S'utilitzen com a agents espumants, estabilitzadors de síntesi i perquè ajusten el PH de la pell.
  • Quins efectes tenen? Poden causar al·lèrgies, irritació d'ulls i sequedat a la pell i el cabell. A Europa se n'ha restringit l'ús perquè poden ser cancerigens.

Em direu i amb raó que tot plegat sona molt malament, i que si tan perjudicials fossin tots aquests ingredients, no se'n permetria l'ús ni la comercialització, i repeteixo que tindríeu raó. El problema rau en la quantitat de productes cosmètics que utilitzem al dia i al llarg de tota la nostra vida. El percentatge d'aquests ingredients dins de cada cosmètic, està molt controlat i estudiat, però l'acumulació dels percentatges de tots els productes que utilitzem cada dia (sabó del cos, sabó de les mans, pasta de dents, xampú, crema hidratant...) sí que pot ser perjudicial pel nostre cos. Per entendre'ns: menjar bolleria industrial de tant en tant no és perillós, però alimentar-nos diàriament amb ella pot portar-nos seriosos problemes.

Per tant nosaltres el que aconsellem és llegir les etiquetes, i agafar aquells productes els ingredients dels quals siguin el més naturals possibles. I com ho sabem? Normalment si entenem el nom de l'ingredient sense saber res de química, és que es tracta d'un ingredient natural i això ja és una bona cosa. A més hi ha segells com el "Bio" o l'"Ecocert" que ens ajuden a destriar el gra de la palla.


Seguirem parlant-ne perquè hi ha molt a dir!


Núria Gavaldà
Sòcia fundadora de La caseta de l'arbre (ecologia en família)
 http://www.lacasetadelarbre.cat/