dilluns, 9 de juliol de 2012

Alternatives al cotó

Avui dediquem aquest breu article als tipus de teixits amb els que es realitzen els bolquers de roba i els fulards o motxilles portanadons. Els analitzarem des del punt de vista ecològic, és adir, quins són els més respectuosos amb el medi ambient a l'hora de produir-se. Sense ànim de fer un article científic apuntarem algunes coses que poden semblar sorprenents i interessants, però més enllà de la producció ecològica haurem de tenir en compte el lloc on es produeixen els teixits i la contaminació que es deriva del seu transport.

Per exemple: sabíeu que el cultiu de cotó és un dels principals contaminants del món? Per protegir-lo de plagues i garantir-ne la supervivència els agricultors de cotó empren el 25% dels insecticides que es consumeixen a nivell mundial i el 10% dels pesticides. Sorprenent, oi?

Tot i així la roba de cotó orgànic sol ser molt més cara que la de cotó "normal" ja que la manera de controlar les plagues i els possibles problemes del cotó sense productes químics passa per parar molta atenció al creixement de la planta i buscar les solucions oportunes en cada moment.


A casa nostra el cotó és el teixit més àmpliament utilitzat, però actualment estan entrant al mercat teixits d'altres plantes que creixen més ràpidament sense necessitat de tant control. Així, el cultiu del cànem s'ha utilitzat històricament per elaborar cordes, roba i paper. Ja a l'any 2700 a.C. l'emperador Xhen Nung el cultivava a la Xina per fer-ne teixits. A Espanya es va cultivar durant segles i, per exemple, les veles de les naus de Cristóbal Colón estaven fetes amb cànnabis. De fet, al sud de la comunitat valenciana hi ha una població molt lligada a la producció i confecció de fils i xarxes de cànem: Callosa de Segura.

El teixit procedent del cànem té unes característiques que el fan molt valuós: per una banda una bona resistència (d'aquí les cordes) i per una altra les seves propietats termoreguladores (per l'estiu és una bona opció).

Un altre teixit que està tenint bona rebuda i és més ecològic que el cotó "normal" és el bambú.  Se'l considera ecològic perquè creix a una velocitat realment sorprenent i se'n poden extreure fins a 500 usos (des de la construcció a la decoració passant per la manufactura de teixits). El bambú, com el cànem, no requereix l'ús de productes químics per al seu creixement i, teixit, esdevé molt suau al tacte. La roba s’elabora amb la polpa del bambú i té propietats bactericides i termoreguladores, cosa que el fa molt adequat per productes com els bolquers de roba o els fulards portanadons.

Si teniu temps, llegiu aquest conte sobre el bambú: La historia del bambú. Us farà somriure!

Ara bé, com ja hem dit, de vegades pensant que comprem un producte ben ecològic ens en anem a buscar-lo a l'altra punta del món i el que no hem contaminat en el cultiu ho fem en el transport. O bé comprem un producte que s'ha produït ecològicament però després s'ha manufacturat o tintat sense tenir en compte el medi ambient. Vivim en un món veritablement complex!
Les fotos s'han extret de les següents pàgines web: 
http://agrord.blogspot.com.es/2012/06/algodon.html#.T_sQppFf-9s
http://es.wikipedia.org/wiki/C%C3%A1%C3%B1amo
 http://ecoinventos.com/2011/bamboo

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada